5 redenen waarom de olieprijs weer gaat stijgen

4 jul 2012. Bijdrage geleverd door Peter Polder.

 

Met een tijdelijke daling van de olieprijzen duiken de optimistische verhalen weer op. Een golf goedkope niet-conventionele olie zal het spook van de schaarste op afstand gaat houden. Hier 5 redenen waarom schaarste en dus hoge olieprijzen een blijvend fenomeen zijn.

 

 1. De gemiddelde marginale olieproductie kosten blijven stijgen. Nu een steeds groter deel van de olieproductie gewonnen wordt uit schaliegesteente, teerzanden en de diepzee stijgen de kosten fors. Zelfs in de OPEC landen stijgen de productiekosten. Een recente studie van Bernstein schat de huidige marginale productiekosten in 2011 op $92 per vat.De verwachting is ook dat die kosten 11% per jaar stijgen. Olieprijzen onder dat niveau betekenen dat investeringen stoppen en projecten stilgelegd gaan worden.  

 2. De meeste OPEC lidstaten hebben hun staatsbegroting gebaseerd op een olieprijs van $100 per vat olie. Bij $90 per vat (Brent) heeft 58% van de OPEC leden een gat in de begroting, bij $80 is dat al 86%. De verwachting is dat de OPEC, die als een groep nu boven het afgesproken productie plafond produceert, de productie terug zal schroeven. Men zal een gat in de staatsbegroting urgenter vinden als een gat in de olievoorraad.

 3. De sancties tegen Iran, spanningen in Irak en Nigeria, productie tegenvallers in Braziliaanse diepzee projecten en een bovengemiddeld actief orkaanseizoen boven de Golf van Mexico zetten een risicopremie op de prijs. De kans op het tijdelijk wegvallen van belangrijke delen van de olieproductie wordt door de markt al meegerekend.

 4. De destructie van vraagdestructie, oftewel lage prijzen veroorzaken hoge prijzen. Lage olieprijzen geven consumenten het idee dat schaarste niet bestaat. Lage prijzen laten de vraag weer aantrekken, zeker in Azië. En een groeiende vraag zorgt voor… hogere prijzen.

 5. Nieuwe oliereserves zijn nog altijd onvoldoende om verbruikte reserves aan te vullen laat staan een groeiende vraag blijvend op te vangen. De reserve capaciteit van de OPEC zal rond 2020 op nul zitten, de 30Bn productie buiten de OPEC staat tegenover 15Bn aan nieuwe reserves die steeds meer bestaat uit peperdure onconventionele reserves.

 

Dus voor al de mensen die hopen op dalende benzineprijzen, geniet van een tijdelijke daling aan de pomp maar begin al vast te sparen voor een OV  abonnement of elektrische auto. Mensen die de lagere prijs aan de pomp missen, wees geduldig. Hoge prijzen remmen economische groei, en zorgen dus voor lagere prijzen. 

 


 • M Vossestein

  Een feitelijk ook zelfstanfige factor is de welvaartstoename in de opkomende economien. Hun toenemend aandeel in het beslag op energie en grondstoffen. De toename van hun koopkracht stelt hen in staat een toenemend deel op te eisen. Op een bepaald moment zal hun toename van verbruik ten koste gaan van het aandeel van de hoogontwikkelde landen. Economische wetten zullen zich ook daarin doen gelden.

 • roland

  De grote hoeveelheid schaligas heeft in de VS voor een verschuiving gezorgd van kolen naar gas. Blijkbaar is de gasprijs daarvoor laag genoeg.
  Waarom zpu dat niet mogelijk zijn bij onconventionele olie, zoals schalie-olie? 

 • http://www.facebook.com/people/Hans-Verbeek/100001373372896 Hans Verbeek

  Er is nog een belangrijke reden: er komen steeds meer euro’s en dollars bij.

  De schulden, opgebouwd tijdens de vorige olieprijs-piek, worden geherfinancierd en niet afgelost of afgeschreven.
  Griekenland, Italië en Spanje mogen blijven lenen om hun olieverslaving te financieren.
  Rente stond nog nooit zo laag als nu.
  Er komt steeds meer geld te staan tegenover dezelfde hoeveelheid olie.

  • roland

   Voor Griekenland, Italië en Spanje is de rente helemaal niet laag, integendeel

 • tamso

  Inderdaad Hans.Inflatie veroorzaakt ook een hogere prijs omdat de euro/dollar minder waard worden.

 • Pingback: De 6e reden waarom de olieprijs weer zal stijgen « Cassandraclub()

 • Pingback: De olieprijs weer zal stijgen | Nieuws achter de schermen @ infomag.nl()

 • Jerome H.

  De enige zekerheid die er is over de olieprijs is dat deze op de iets langere termijn (zeg 2 jaar) niet te voorspellen is. Wat wel te voorspellen is is de enorme creativiteit van de mens en de oneindige creativiteit van de overheid om nieuwe belastingen te verzinnen. De olieprijs zou naar mijn gevoel best wel eens verder kunnen dalen, de benzine prijs waarschijnlijk niet of nauwelijks.

 • Pingback: CDA stelt vragen over hoge olieprijs, hier al vast de antwoorden | Stichting Peakoil Nederland()