Aannames nog steeds te rooskleurig, Olieschaarstebeleid noodzakelijk.

Vandaag, 12 November publiceert het Internationaal Energie Agentschap (IEA) het jaarlijkse World Energy Outlook. Het IEA zal gaan waarschuwen voor een energiecrisis in 2010 veroorzaakt door een achterblijvend aanbod van fossiele brandstoffen. Het IEA wil dat onze economie afkickt van zijn olieverslaving. Wachten met ingrijpen zal de economische recessie verhevigen en de klimaatcrisis uit de hand laten lopen. Stevige woorden voor het immer conservatieve instituut uit Parijs, maar volgens Peakoil Nederland nog steeds te rooskleurig. Rembrandt Koppelaar: ” Het IEA voorspelt 106 miljoen vaten olie per dag in 2030. Dat is tien miljoen vaten minder dan zijn laatste voorspelling, maar nog steeds ver boven de 90 tot 95 miljoen vaten per dag die wij zelf, en met ons veel experts uit de industrie zelf, maximaal mogelijk achten. ” De IEA prijsvoorspelling van gemiddeld 100 dollar per vat, betekent dat een groot deel van het huidige overheidsbeleid gestoeld is op de verkeerde aannames. In een vandaag gepubliceerd rapport beschrijft Peakoil Nederland de mogelijkheden voor olieschaarstebeleid (Download PDF 52 pagina’s, 2 megabyte).

Peakoil Nederland stelt in haar nieuw rapport ‘Olieschaarstebeleid’ voor om als beleidsdoelstelling 2% per jaar minder olie te gaan verbruiken. Dat zou betekenen dat het huidige klimaat en energiebeleid dat gericht is op CO2 uitstoot en dus vooral focust op elektriciteit en warmte, zijn focus deels verlegt naar vloeibare brandstof (transport) en olie als grondstof voor de industrie. Rembrandt Koppelaar “De economische impact van te langzaam ingrijpen of een te groot vertrouwen in de sturende werking van de markt zijn gigantisch. De overheid zal snel grootschalig en dwingend op moeten treden om de olieverslaving van deze maatschappij te breken. Een tekort aan energie maakt een economische opleving na de kredietcrisis extreem moeilijk.” . In het rapport wordt een scala aan mogelijkheden gegeven om deze doelstelling in te vullen. Van het stimuleren van alternatieven als rijden op biogas en elektrisch vervoer, tot het beperken van de maximum snelheid naar 90 kilometer per uur en het instellen van een sloopregeling voor oude auto’s. De petrochemische industrie zal over moeten stappen op plantaardige grondstoffen.

Green New Deal

Op 15 november organiseert Peakoil Nederland, samen met PVDA LME en het CDA Duurzaamheidsberaad de conferentie Green New Deal in de Utrechtse Jaarbeurs. Daar zullen onder ander Diederik Samson en Liesbeth Spies ingaan op het plan van een Britse denktank om de krediet, klimaat, en energiecrisis op te lossen door een massief investeringsplan in duurzame energie. Een Green New Deal. Er gaan steeds meer stemmen op om de economische crisis te bestrijden door grote overheidsinvesteringen in groene energie en de creatie van groene werkgelegenheid. Ook Barack Obama lijkt in te gaan zetten op een dergelijk plan. De Energie Revolutie die het IEA zo dringend bepleit kan hier mee op gang gebracht worden. • http://www.teesingsystems.nl Gerben

  Rembrandt: goed initiatief. Ik zal het zeker lezen. Is het rapport al aangeboden aan de diverse politici en beleidsmakers?

 • http://www2.peakoil.nl Rembrandt Koppelaar

  @Gerben

  We zijn ermee bezig om rapport aan te bieden aan politici/beleidsmakers

  Veel plezier. Als je liever een printversie leest dan is deze ook te bestellen tegen drukkosten van 10 euro. Daartoe kun je een mail sturen naar contact @ peakoil.nl

 • Fredrik Dolfsen

  90 km/h op de snelweg??? Zijn jullie gek geworden??? Ten eerste krijg je zo alleen maar meer files, omdat je zo een slechtere doorstroom krijgt; en ten tweede is dit hele broeikaseffect-gezeik met ingang van ca. 2020 van de baan! De hele ‘opwarming’ van de aarde en ‘klimaatverandering’ heeft met de stand van de aarde te maken! Bovendien fluctueert de hoeveelheid CO2 in de lucht van ca. 40 jaar tot ca. 40 jaar! Voordat jullie in het vervolg nog eens een keer met zulke flauwe kul komen, ga dan eens een keer naar mensen die er daadwerkelijk verstand van hebben, aan de Universiteit Delft, bijvoorbeeld!

  • Teun

   gaat het nog een beetje frederiekje?

 • http://www.wouterbaars.net/blog milieugames

  Hear Hear!!

  (en dan bedoel ik natuurlijk niet de reactie van Frederik)

 • http://www.houtslepen.blogspot.com Arie

  Hoe schoner het initiatief, al bespaar je ook nog zoveel olie… Je wordt alleen gezien als het high tech is!!!!
  De techniek telt, niet de besparing!!!!!!!
  In de bosbouw gaat het werk naar Harvesters, iets goedkoper vele malen vervuilender!!!!

  Ik span mijn paarden maar weer aan, zolang ik dit super schone en zuinige alternatief nog betalen kan.

 • paradox

  Goed rapport. Een aanrader om te lezen.
  De inhoud zal bij menigeen felle weerstand oproepen, mede omdat het een ‘bedreiging’ kan betekenen voor hun huidige levensstijl.

 • paradox

  Ik doelde bij mijn reaktie hierboven op het rapport van Piekoil Nederland (dus niet het IEA rapport).

 • http://www2.peakoil.nl Rembrandt

  @Fredrik Dolfsen

  >Ten eerste krijg je zo alleen maar meer files, omdat je zo een slechtere doorstroom krijgten ten tweede is dit hele broeikaseffect-gezeik met ingang van ca. 2020 van de baan! De hele ‘opwarming’ van de aarde en ‘klimaatverandering’ heeft met de stand van de aarde te maken! Bovendien fluctueert de hoeveelheid CO2 in de lucht van ca. 40 jaar tot ca. 40 jaar! Voordat jullie in het vervolg nog eens een keer met zulke flauwe kul komen, ga dan eens een keer naar mensen die er daadwerkelijk verstand van hebben, aan de Universiteit Delft, bijvoorbeeld!<

  1) Een van de mensen die bij peakoil Nederland actief is werkt bij Universiteit Delft
  2) Heb je contactgegevens met mensen van Universiteit Delft die er volgens jou verstand van hebben? Dan neem ik graag contact met ze op

 • Jeroen

  De groei van de productie is niet onderbouwd door de IEA en lijkt meer een verzinsel om het gat tussen vraag en aanbod op te vullen… ik heb een behoorlijk zachte heelmeesters gevoel moet ik eerlijk zeggen, ook al zullen de meesten al hiervan schrikken… 2010 is al over 14 maanden… daar is geen kruit tegen gewassen!

 • Simon de Waal

  Die Fredrik Dolfsen is nl. een of ander incognito persoon die hier maar wat schreeuwt. Lijkt me eerder Frederik van de sterrenstichting dan Frederik uit Delft…

 • http://broeikas.blogeiland.nl Jan Zonnebrand

  Warmtekrachtkoppeling, windenergie, elektrisch railtransport, biomassa, stroom niet langer voor verwarming gebruiken. Microwkk. Stoppen met import uit Verweggistan. Er zijn mogelijkheden ZAT!

 • http://nvt J. Noort

  Alternatieve energie is natuurlijk voldoende voorhanden; ik zal ze niet noemen. Kwestie van daar ‘s mee doorzetten, “alle hens” enzo…
  Daar kunnen ook auto’s in de toekomst (zelfs >120kmpu) op rijden. Dus met die heilige koe zit het heus wel goed.

  Een lastiger probleem als de olie op is: hoe komen we aan kunststoffen, smeermiddelen (teflon e.d.), enz. van de verscheidenheid en kwaliteit die nu in de petrochemische industrie gemaakt worden en allang niet meer als “bijproduct”. Daar zijn nog niet voldoende alternatieven voor. Daar hoor ik nooit iets over.

 • Bert Poot

  @Fredrik Dolfsen
  Grappig te constateren dat sommigen totaal over de rooie gaan als zij geen 120 meer mogen rijden. In de VS doen ze niet anders, hoe zit dat?

 • harrie geenen

  Wie ooit wat gestudeerd heeft, heeft vast wel gezien dat complexere fenomenen opgedeeld worden in segmenten of fasen o.i.d.
  Zo kennen we ook de produkt life cycle en de technologie-lifecycle.
  Als we nu in een maatschappij zitten waarbij allerlei technnologien een ontwikkeling doorgemaakt hebben binnen heel andere randvoorwaarden dan wat somigen nu graag zien, groen en duurzaam etc. , dan ontstaat volgens mij het volgende probleem. Moet je in vroege fasen (ideeniveau) investeren of in latere, bv. huidige best practice.
  Als je stemmen hoort over massief investeren in vergroening, dan wordt op dat laatste geduid. Ik wil toch pleiten voor een soort verdeelsleutel over de fasen.
  Als je dat niet doet blijven allerlei ideen gewoon liggen, als er toch niemand in geinteresserd is , waarom zou je dan moeite doen.
  Ik zal een willekeurig voorbeeld geven. We stoken brandstoffen om gebouwen te verwarmen. Isolatie is pas zeer kort, enkele tientallen jaren, een item, dus isolatietechnologien zijn nog erg zwak.
  Neem je thermosfles, de vacuumfles met een stralingsreflector isoleert 10 x beter dan onze beste isolatiematerialen. Sterker nog als ons huis 10 x beter geisoleerd zou zijn , zouden we nog nauwelijks hoeven te stoken.
  De pogingen om dit soort vacuumisolatietechnieken in gebouwen (of koelkasten) te introduceren staan nog in de babyschoenen. Google maar een keer vip paneele . Door de platte vorm van de isolatie en de buitendruk moeten de panelen gevuld worden met een drukvaste inhoud.
  Die inhoud is geen probleem, de wand is nog rommel. kunststoffolie met een aluminium laagje. Dit probleem is goed oplosbaar, alleen het zit nog in een te vroege ontwikkelingsfase, dus geen hond is geinteresserd.
  Toch zou het best handig zijn als we nog maar nauwelijks hoeven de stoken in gebouwen.
  Dus terukomend op het artikel, een energierevolutie, dan graag een flink aandeel voor volgende technologiegeneraties en niet massief geld dumpen in bv pv.

 • Michel Beussen

  Wanneer staat er nu eens een daadkrachtig persoon op in de politiek die eindelijk eens de boel in gang zet.
  Er wordt nog steeds veel te veel gesproken over het inzetten van alternatieve energiebronnen maar te weinig gedaan en te weinig aantrekkelijk gemaakt. Dat hebben ze in Duitsland beter begrepen en zijn er zeer aantrekkeijke overheidssubsidies tot stand gekomen.
  Kijk eens naar de documentaire “here comes the sun”, onlangs uitgezonden door de vpro. http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/40025880/
  Hierdoor ben ik zo geinspireerd geraakt dat ik een week later een zonneboiler in huis had, tweedehands gekocht want met de huidige subsidie ben ik er over 15 jaar nog niet uit.
  Zelf aangesloten en in bedrijf gesteld en inmiddels heb ik er heerlijk gratis mee gedoucht, ondanks dat het winter is. Dat is daadkracht!
  De zon is de toekomst, daar ben ik van overtuigt, biobrandstoffen is te veel gedoe en de opbrengst te laag, wind is wel ok maar erg onderhoudsgevoelig.
  Met grote zoncentrales in zonrijke gebieden als woestijnen kan een enorme hoeveelheid energie geproduceerd worden die als elektriciteit naar europa getransporteerd kan worden.
  Hier kunnen we dan naar hartelust waterstof maken en lekker 180 scheuren zonder het milieu te belasten (gekkigheid natuurlijk maar de boodschap komt wel over, toch…).