Verticale windmolens: Windspire & Turby

21 sep 2007. Bijdrage geleverd door .

turby.pngHet opwekken van eigen stroom voor een aantrekkelijke prijs komt in zicht. De markt voor kleine windmolens heeft twee grote slagen gemaakt met de Amerikaanse Windspire en de Nederlandse Turby. De een blinkt uit in efficiëntie, de ander in zijn extreem goedkope prijs.

De Turby is een door de Nederlandse Dick en Martijn Sidler ontwikkelde molen voor op hoge gebouwen die wind uit alle richtingen kan benutten. Mede dankzij de betrokkenheid van de TuDelft is de aerodynamica flink opgeschroeft waardoor de molen 35% – 40% van de tijd kan draaien. Zodoende kan men met één Turby tussen de 2000 en de 3500 kilowattuur per jaar opwekken. Voldoende voor een gemiddeld Nederlands huishouden. Op echt gunstige locaties, hoog op de gebouwen waar de Turby voor bedoelt is zou 5 kilowattuur per jaar bereikt kunnen worden. Het nadeel van de Turby zijn de hoge kosten, die inlusief montage op 15.000 tot 20.000 euro inclusief btw ligt. Hoewel enige kostenreducties nog mogelijk zijn, men gokt op 30%, blijft de molen erg prijzig voor de particuliere markt. Zij zal voornamelijk door bedrijven aangeschaft worden. Die hebben namelijk voldoende kapitaal om te wachten op terugverdientijden van meer dan 15 jaar.(filmpje over de Turby).

De Amerikaanse Windspire daarentegen is een concept dat gestoeld is op zo laag mogelijke kosten. Het totale pakket inclusief molen, generator, invertor, paal, bedrading en de installatiekit kost 4000 dollar oftewel 2900 euro. De molen moet zelf geïnstalleerd worden waarvoor de nodige handleidingen meegeleverd zijn. Voor de Do-It-Yourself types, kwestie van wat beton gieten, de componenten in elkaar zetten en hem rechtoptrekken. Dan staat het 9 meter hoge verticale gevaarte welke tot 1900 kilowattuur per jaar kan generen in windsnelheden van 12 meter per seconde. In het dichtbevolkte Nederland is de windmolen echter niet breedtoepasbaar, doordat de paal te laag is.

Helaas zullen beide windmolens in Nederland voorlopig vrijwel niet verkocht worden door te uitgebreide regelgeving.

 • Huijbers

  Zie ook http://www.new-energy.tv/categorie.php/3/0/wind.html en hier voor het filmpje

  DE TURBY EEN VEELBELOVENDE SLAGROOMKLOPPER

 • Ark

  1.9 kWh per jaar lijkt me niet aantrekkelijk. Bespaart de eigenaar ca. 0.38 Euro per jaar (tegen Nederlandse tarieven). Als dat de productie was zou ik de Windspire niet goedkoop willen noemen.

 • Danny dv

  1,9 kwh is het piekvermogen. Volgens mij kan hij op jaarbasis ruim 3500 kwh opwekken als ik de film goed begrepen heb. Dit zou genoeg zijn voor 1 huishouden. Maar hij is een beetje groot om bij iedere woning neer te zetten. Ik zou dan zelf een kleinere nemen iets in de vorm van de Energy Ball.

 • Bastiaan

  Deze molens zijn ongelofelijk duur in vergelijking met de grote jongens.

  Voor een grote molen is het gangbaar om een bedrag van 750 euro per opgewekte 1kW te rekenen.

  De windspire heeft een piekvermogen van 1kW en zou dus niet meer dan 750 euro mogen kosten.

  De turby (de link is trouwens verkeerd) heeft een vermogen van 2.5 kW en zou dus niet meer dan 2000 euro mogen kosten.

  Zoals vaker is het veel efficienter om met grotere molens te werken, ze zijn per opgewekte hoeveelheid energie veel goedkoper.

 • Bastiaan

  Danny en Ark,

  Volgens de site kan de windspire 1900 kWh aan energie leveren per jaar (foutje in de tekst hier boven). Tegen een prijs van 0,10 c/kWh is dit dus een besparing van 190 euro per jaar.

 • Bastiaan

  Hmm ook in het stukje van de Turby staan foute getallen. De molen kan 2500 kWh tot max 5000 kWh per jaar aan energie produceren.

 • Naam

  Uitgaande van de getallen van Bastiaan zou je dus 3000 euro moeten investeren om 200 euro te besparen. Dat is dus een terugverdientijd van 3000/200= 15 jaar. Is dat wel een goede investering? Als je ook rente en risico’s meetelt lijkt het me niet de moeite voor de gewone burger om een slagroomklopper op z’n dak te zetten. Niet de regelgeving maar de economische haalbaarheid lijkt dus de botteneck

 • http://waterstof.web-log.nl/ Danny

  Je kan ook als consumenten (burgers) samen 1 grote molen kopen! Er bestaan al zeker 10 windmolen verenigingen die dit doen in nederland.

  In Duitsland kopen vele dorpen samen 1 molen.

  Met 1 grote moderne molen kunnen zeker 1400 huishoudens van electriciteit worden voorzien.
  Surf bv naar http://www.windvogel.nl

  Kleine molens zijn ideaal voor gebieden die niet op het net zijn aangesloten.

 • http://www2.peakoil.nl Rembrandt Koppelaar

  Excuses voor het foutje mensen,

  m.b.t. de Turby in het interview wordt uitgegaan van 2500 a 3000 ipv 2500 a 5000 wat op de website staat. Ben van de conservatievere cijfers uitgegaan.

  M.b.t. de kosten, een kleine molen heeft een andere toepassingsrange dan een grote molen. Technieken vullen elkaar aan en sluiten elkaar niet uit.

 • guido

  “Niet de regelgeving maar de economische haalbaarheid lijkt dus de botteneck”

  Daar vallen toch zeker wat vraagtekens bij te plaatsen. De regelgeving werkt sterk drempelverhogend en beslist niet iedereen wil een zo hoog mogelijk rendement op zijn geinvesteerd vermogen.

  In mijn situatie is het in iedergeval onjuist. De regelgeving was voor mij de hoofdmotivatie om mijn zoektocht naar een geschikte molen te staken. Daarnaast wat levert 3000 euro op wanneer je het op de bank zet? Trek je er 1,2% vermogensrendementsheffing vanaf en nog een percentage x voor geldontwaarding en je bent waarschijnlijk koopkracht van je spaarcenten aan het inleveren i.p.v. dat de waarde van je spaarkapitaal in reeele termen stijgt. Die molen levert je wat op en je hebt alle redenen om aan te nemen dat de opbrengstwaarde in euro’s met de jaren toeneemt.

 • Marcel

  @quido,
  Ik ben het met jou eens dat je alle reden hebt om aan te nemen dat de opbrengstwaarde in euro’s met de jaren toeneemt. Energie wordt immers met de jaren almaar duurder. Geld op de bank zetten tegen een standaard rentevergoeding dekt misschien net de inflatie. Waar nog bij komt dat geld op een bank slecht giraal is, terwijl zo’n molen echt bezit is en dus (zolang ie blijft werken) waarde kan generen. Ik doel hiermee op ons economische systeem dat voornamelijk is gebaseerd op vertrouwen. We hebben v/d week allemaal de rijën op televisie gezien, voor Northern Rock. Gelukkig liep dat met een sisser af, maar als ooit het financiële systeem crashed en iedereen wil tegelijkertijd zijn/haar geld van de bank halen, dan zal met snel tot de ontdekking komen dat het er niet is. Geld is tegenwoordig hoofdzakelijk giraal. Geld op een bank betekent tegenwoordig dat je eens per maand een papiertje in de bus krijgt, waarop staat op hoevel geld jij op dat moment recht hebt bij een bepaalde bank. Zo’n zelfde papiertje krijgen al je buren ook iedere maand in de bus. Als jij vandaag besluit om je geld van de bank te halen dan is dat waarschijnlijk geen enkel probleem. Voor dat soort gevallen houden de banken een kleine hoeveelheid geld in kas. Willen al je buren op diezelfde dag ook hun geld van de bank halen dan ontstaat een probleem. Er is hierover een jaartje geleden een hele interessante documentaire gemaakt door de VPRO. Ons hele financiële systeem is gebaseerd op vertrouwen en in tijden van echte crisis heb ik liever die windmolen in mijn tuin, voldoende eten in mijn kast enz, dan een papiertje waarop staat op hoeveel geld ik theoretisch recht had gehad.

 • Bart

  @Allen

  Ik zie niets in de Windspire en de Turby. Als dit een succes zou moeten worden dan zou de evolutie van windenergie technologie als het ware omgedraaid worden. Net alsof kleiner efficienter zou zijn. Dit terwijl de grootte van windturbines juist een cruciale rol speelt in de kosten van windenergie.

  Er bestaan inmiddels al windturbines met een capaciteit van 5 MW met een rotor diameter van meer dan 120 meter. Hoewel de meeste turbines die op dit moment gebruikt worden nog wel wat kleiner zijn, liggen de kosten van windenergie in gebieden met hoge gemiddelde windsnelheden op 4-5 €cent/kWh en in gebieden met lage windsnelheden op 6-8 €cent/kWh. Voor windenergie op zee zullen de kosten op termijn nog lager komen te liggen.

  De Windspire en de Turby spelen in op de gedachte dat decentraal geproduceerde elektriciteit belangrijk is. Waar mogelijk is dat ook zo, maar als deze elektriciteit niet enigzins concurrerend kan zijn met centraal geproduceerde elektriciteit dan heeft het weinig potentie.

  Wel zouden de Windspire en de Turby misschien een leuke nichetoepassing kunnen vormen voor de scheepvaart.

 • G.Biesma

  Wie kan mij verder helpen?
  Zoek betaalbare windmolens of betaalbare solarsystems voor de tropen in Afrika. Het zal bestemd zijn voor mensen die geen elektra hebben en particuliere huishoudens. Het gebruik zal betreffende de verlichting circa 5 x 9 Watt zijn en exclusief veelal een koelkast, radio en koelkast. Ik kom er niet meer uit en heb te weinig verstand van de techniek hiervan. Alle adviezen zijn welkom.

 • http://www2.peakoil.nl Rembrandt Koppelaar

  Beste heer Biesma,

  als u uw contactgegevens stuurt naar contact at peakoil.nl met meer details dan kunnen we kijken of we u verder kunnen helpen.

 • http://BF Bert

  Geen leuk ideetje om de turby in comminatie met solarcellen op een accupakket +omvormer te laten draaien en

 • steven

  zijn de plaatsen waar grote windmolens niet beperkt? en zijn de kleine dan geen welgekomen aanvulling?
  En kan het niet dat als de kleinere windmolens in grotere produtieaantallen op de markt komen zij goedkoper worden

 • http://klimaat-peakoil.hyves.nl O Samen

  Men is bezig met Maglev windmolens. De kleine versies hiervan zullen als eerste op de markt komen. Kwa grote vergelijkbaar met de Turby. ipv Lagers zullen de horisontaaldraaiers werken met lavitatie. (Door magneetvelden op zijn plaats gehouden.) Naast het ontbreken van wrijving en zijn de molens vormgegeven met ultralichte materialen. Hierdoor starten de molens eerder, windkracht 1.5 en kunnen nagenoeg ongerept stormen trotseren daar ze niet warm lopen. De molens beginnend bij een grote van 4000kWh en zowel in china als Amerika zijn ze al fabrieken aan het bouwen voor de productie.

 • http://klimaat-peakoil.hyves.nl O Samen

  Oja, de verwachte levensduur is 500jr, aangezien er geen slijtage plaats vind. (Men moet toch een getal nemen niet waar om je afschrijving te berekenen.)

 • http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki Henk Daalder

  Nog wat getallen ter correctie en betere vergelijking van grote en kleine windmolens.
  De prijs van windmolens wordt vaak uitgedrukt in het vermogen van de generator.
  – Grote windmolens kosten tot een paar jaar geleden ca 1200 EUR per kW van de generator. Wegens de grote vraag naar grote windmolens is de prijs de laatste jaren gestegen. De NWEA meldt in haar kritiek op de SDE bedragen voor windenergie, dat etegen de prijs eerder 1400 EUR per kW is. Een windmolen van 3 Mw is dan dus 3000 keer dat bedrag.
  Voor windmolens op zee geld een hoger bedrag en in ons land moet daar de lange kabel door zee ook nog bij opgeteld worden.

  De Windspire heeft ca 1 kW voor 2900 EUR, dus duur, vooral omdat hij bijna nergens goed op de wind kan staan, wegens zijn korte mast
  De Turby heeft weliswaar een generator van 2.5 kW, maar is behoorlijk overgedimensioneerd om hem heel robuust te maken. En de prijs in onzeker omdat hij bijna niet verkocht wordt. Laten we zeggen 10.000 EUR dus 2500 per kW.

  Het is voor Europeanen veel slimmer om samen in cooperatie een vuist te maken tegen het energie bedrijf. En zo een heldere boodschap af te geven naar de politiek om de teruglever markt in Nederland net zo effectief te maken als in Duitsland.

  Voor mensen in ontwikkelings landen is de situatie heel anders. Zij hebben helemaal geen elektriciteits net, behalve de 5% in de stadscentra.
  Voor hen is het daardoor al goedkoper om een paar zonnepanelen met accu te kopen. En dat gebeurt dan ook relatief veelvuldig, vanuit Frankrijk…

 • http://www.guldenlijn.nl/windparken/mwiki Henk Daalder

  OSamen,
  Die maglev daar geloof ik helemaal niets van.
  Bij lage windsnelheden mag hij dan al kunenn draaien, maar dan zit er gewoon weinig energie in de wind. Dus is het niet zo relevant, tenzij de prijs heel erg laag is en de aantallen heel erg groot. (En er een verliesvrije convertor bij geleverd wordt)
  Bij een grote omvang denk ik dat er veel te veel materiaal in gaat zitten.
  Daar blinken gewone windmolens in uit. Ze zijn al behoorlijk geoptimaliseerd
  Bovendien geld nog steeds dat er per m2 maar een bepaalde hoeveelheid energie in de wind zit. Dus die maglev moet daar wel tegen kunnen als het hard waait.

 • http://hbnews.nl Bas van der Hout

  Veelbelovende slagroomklopper haaha