Olieverbruik Nederland stijgt het hardste binnen Europa

4 jul 2006. Bijdrage geleverd door .

Het olieverbruik is in Nederland de afgelopen vijf jaar met 20% gestegen. Het jaar 2005 kenmerkte zich door de grootste stijging in verbruik van de laatste 20 jaar. Op het gebied van aardgas en steenkool doen we het stukken beter, sinds 1997 blijft de consumptie van beide grondstoffen nagenoeg gelijk. Met de stijging van 67.000 olievaten van vorig jaar is Nederland ook meteen de uitblinker binnen de Europese Unie. In absolute termen steeg de vraag nergens zo hoog. Percentueel wordt onze consumptietoename alleen overtroffen door Bulgarije, de Tsjechische Republiek en Oostenrijk. In een aantal Europese landen neemt de vraag naar olie juist af. Sinds het jaar 2000 is het olieverbruik in Zweden en Portugal gedaald met 1%, in Frankrijk met 2%, in Duitsland met 6%, in Italië met 7% en in Denemarken met 12%. Duitsland is het enige land in de Europese Unie waar structureel het energieverbruik daalt. De afgelopen tien jaar is het energieverbruik in het land met 6% minder verminderd.

Het verschil valt grotendeels te verklaren door het sterke energiebeleid wat men in Duitsland hanteert. Naar verwachting zal de olieconsumptie in het land verder dalen. In de Europese landen waar het olieverbruik daalt, is veelal een biobrandstofbeleid geïmplementeerd welke leunt op sterke overheidssteun.

Cijfers afkomstig van de BP Statistical Review

 • Nozzie

  Hoeveel vaten olie gebruiken wij in nederland per dag op dit moment ?

 • Sleepybag

  Volgens het BP-rapport verbruikt Nederland elke dag 1.071.000 vaten. Meer dan een miljoen vaten per dag. Daarmee zitten we in de buurt van Amerika, per inwoner gezien.

 • Sleepybag

  Ik heb nog even de BP-cijfers afgezet tegen de bevolking van een aantal landen. Daaruit blijkt dat de totale energieconsumptie (olie, gas, kolen, kern, hydro) van Nederland wordt geschat op 94,7 miljoen ton olie-equivalent (dwz alle eenheden zijn teruggerekend naar olie). Op een bevolking van 16,3 miljoen komt dat neer op ruim 5800 kilo per Nederlander per jaar. Oftewel 16 liter olie per dag, elke dag van het jaar. Gemiddeld.

  Cijfers voor enkele andere landen:
  Getallen zijn in liters olie (-equivalent) per inwoner per jaar:
  9840 Canada
  7835 Verenigde Staten
  7000 Belgi en Luxemburg
  6100 Saoedie-Arabi
  5900 Australi
  5810 Nederland
  4750 Rusland
  4700 Zuid-Korea
  4380 Taiwan
  4330 Frankrijk
  4100 Japan
  3920 Duitsland
  3810 Verenigd Koninkrijk
  3425 Spanje
  3165 Itali
  3150 Denemarken
  3000 Oekrane
  2590 Venezuela
  2540 Zuid-Afrika
  2380 Polen
  2330 Iran
  1830 Roemeni
  1725 Argentini
  1180 China
  350 India

  Ik weet niet helemaal waarom Nederland en Belgi zo hoog scoren. Wellicht wordt veel olie gebruikt in de chemische industrie van Rotterdam en Antwerpen of de sheepsvaart. In ieder geval gebruiken de Lage Landen veel meer dan de ons onringende landen. Het zou natuurlijk kunnen dat die al meer alternatieven hebben, want … “Excluded are wind, geothermal and solar power generation, as well as biofuels.” Hmm.

 • http://www.nope.nu Jeroen

  Tsja… Met die stijging van ons olieverbruik denk ik nog maar even aan een paar artikelen geleden, waar de verwijzing stond naar die website van de windenergie-‘haters’, om nog maar te zwijgen van windenergie projecten die op voorhand al naar de prullenbak worden verwezen omdat mensen bang zijn dat hun huis iets minder waard wordt. Zo stijgt je olieverbruik zonder meer.

 • http://www.energie.nl/stat/images/fig123.jpg Bart Bl

  Natuurlijk is Rotterdam met alle achterliggende oliebewerkende industrie de oorzaak van het relatief hoge verbruik per inwoner. Bekijk de diagram van de link en zie dat 2/3 van onze energie stromen binnen de nederlandse grensen voor de export zijn. De cijfers zijn in PJ,

 • oilrebel

  Waar een klein land groot in kan zijn, toch vreemd dat China vergeleken met Nederland zo ver achterloopt ondanks met meer dan een miljard inwoners, kloppen de cijfers wel?.

 • Comp_Lex

  Liters olie per inwoner 😉

  Het zou wel “erg” zijn als elke chinees net zoveel olie zou verbruiken als wij, want dan zouden de rapen echt goed gaar zijn.

 • http://www.neoweb.nl Robert

  Hallo,

  Ik heb een rekensom gemaakt over het CO2 effect van de afgelopen 2000 jaar.

  Er zitten wel wat ruwe aannames in, maar ik kom tot schrikbarende cijfers!

  Wil iemand hier naar kijken en zijn bevindingen/berekeningen laten weten.

  Met bezorgde groet,

  Robert

 • http://www.neoweb.nl Robert

  Sorry, linken werkt niet zoals ik had verwacht, hopelijk nu goed:

 • http://www.waterstof.web-log.nl Danny
 • http://ezinearticles.com/?Has-the-Colon-Detox-Diet-Been-Blown-Out-of-Proportion?&id=2488375 Colon Detox Diet

  Thanks for posting this valuable information. A great read.

 • Pingback: Aardolieverbruik per hoofd van de bevolking « Cassandraclub()

 • Pingback: Meer werken voor minder olie « Cassandraclub()